miércoles, agosto 10, 2005

Racons catalans - 4 el Collsacabra

La Catalunya màgica batega als boscos del Collsacabra. Respira el vent endimoniat que grimpa pels cingles. S'amaga darrere les innumerables balmes (o baumes) d'aquesta subcomarca a cavall d'Osona i la Garrotxa, amb un peu a la Selva. Aquest trapezoide format pels pobles de l'Esquirol, Cantonigròs, Rupit i Tavertet encara és ple de llegenda i de misteri.

El Collsacabra és el penyassegat de la Catalunya Vella (la de la Catalunya Nova seria el Montsant, damunt de l'embassament de Siurana). És un país de roca, d'alzinars i rouredes, però també d'indrets humits, fagedes frondoses, torrents... I com qualsevol penyassegat, és una bona talaia: des dels cingles del Collsacabra podem veure el Montseny, el Canigó, el Pedraforca, la plana de Vic, l'embassament de Sau... Us recomano especialment les vistes des de Tavertet, Cabrera i el Far (no n0'hi ha cap, de far, però hi trobem un santuari fundat per uns mariners com a mostra d'agraïment a la mare de Déu per salvar-los d'una gran tempesta a mar oberta...).

El Collsacabra és un lloc per perdre-s'hi en ple estiu, però també durant la resta de l'any. Si us agrada la muntanya, haureu de visitar, especialment enguany, la fira del llibre de muntanya que des de 2002 té lloc en algun dels pobles de la zona. Aquest cop és el torn de Cantonigròs, i el tema central de la fira és "l'home i la muntanya". Més informació a www.firallibremuntanya.org