miércoles, julio 27, 2005

Racons catalans - 2 Andorra

Andorra és un país del qual surten uns 500 camions de runes al dia. Tenint en compte que es tracta d'un país relativament petit (almenys en comparació amb els seus veïns), aquesta xifra és, valgui la redundància, ruïnosa. Amb una activitat constructiva semblant a la que pateix bona part del Principat, us podeu imaginar que parlar de sostenibilitat (ambiental, social, econòmica...) és una mica utòpic al país dels Pirineus.

Però ben a prop de l'enrenou que sembla orbitar al voltant dels eixos de comunicació que segueixen els dos Valires, podem trobar encara racons adormits al bressol dels Pirineus. Un dels racons més destacats (i així ho va considerar un comitè de la UNESCO) és la Vall de Madriu, la vall secundària més llarga d'Andorra. Diguem que es troba entrant a mà dreta des del Principat, i és un indret on encara podem imaginar els ramats d'ovelles agrupant-se al costat dels orris, o la maça colpejant el ferro roent a les fargues que poblaven la vall...

La Vall de Madriu, però, no és exempta d'amenaces i perills, malgrat la seva condició de Patrimoni de la Humanitat. Pel nord comença a treure el cap el projecte d'ampliació del domini esquiable de Gran Valira, i les entitats conservacionistes del país malden per evitar que al costat del racó més ben conservat de les valls andorranes hi grinyolin els remuntadors. Visiteu la Vall de Madriu, resseguiu el seu camí empedrat i ja em direu què en penseu!